Rusija 2018. … danas startuju kvalifikacije u Evropi!!!

Svetsko prvenstvo 2018. godine oboriće rekord u finansijskom smislu, jer su ukupne nagrade za čak 22 procenta veće nego što je to bio slučaj u Brazilu pre četiri godine


Evropsko prvenstvo u Francuskoj već je stavljeno u arhivu, nacionalni timovi sa Starog kontinenta u narednih godinu i po dana pred sobom će imati samo jedan takmičarski cilj, a to su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine koje počinju večeras. Čak 52 selekcije biće podeljne u devet kvalifikacinih grupa, od čega će svi prvoplasirani timovi direktno obezbediti plasman na najvažniju fudbalsku smotru na planeti, dok će se osam najboljih drugoplasiranih naći u baražu, gde će u četiri dvomeča kompletirati ukupan broj od 13 timova iz Evrope, pored domaćina Rusije, koji će se plasirati na Mundijal.

Sedam grupa imaće po šest timova, dok će se u preostale dve naći po pet, a tu će biti i dva debitanta. Domaćin Rusija tokom kompletnog toka kvalifikacija nadmetaće se u prijateljskim mečevima s timovima iz Grupe H, gde se pored novajlije Gibraltara nalaze još i selekcije Belgije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Estonije i Kipra.

Pored samog takmičarskog motiva, svi nacionalni timovi imaće i izuzetan finansijski stimulans da se nađu na finalnom turniru. Svetsko prvenstvo u Rusiji oboriće rekord u tom smislu, jer su ukupne nagrade za čak 22 procenta veće nego što je to bio slučaj u Brazilu pre četiri godine. Ukupan nagradni fond iznosi 700.000.000 dolara ili nešto više od 625.000.000 evra. Primera radi, nacionalni timovi će za samo učešće u grupnoj fazi inkasirati po 1.800.000 evra, što je gotovo 500.000 evra više nego u Brazilu, a razlika će u narednim fazama biti sve veća, o čemu svedoči i činjenica da će osvajaču čuvene Boginje pripasti 50.000.000 dolara ili 45.000.000 evra, dok je na prethodnom Mundijalu prvaku sveta pripalo nešto manje od 35.000.000 dolara, što je u tom trenutku iznosilo 25.770.000 evropskih novčanica.

Kao i u svakom kvalifikacionom ciklusu i ovaj će tražiti svog potencijalnog heroja i neku od selekcija koje bi mogle da prirede veliko iznenađenje, ali je upravo prethodno Evropsko prvenstvo pokazalo da je razlika u kvalitetu između selekcija na Starom kontinentu sve manja. Jasno je da će najžešće biti u Grupi A, gde se nalaze selekcije kao što su Holandija, Francuska i Švedska. Giganti Španija i Italija će u Grupi G voditi ozbiljnu bitku za prvo mesto, dok su ostale kvalifikacione grupe manje-više ujednačene i imaju po nekoliko kandidata za plasman na prva dva mesta.


PROPOZICIJE

* Pobednici grupa plasiraće se direktno na Svetsko prvenstvo
* Osam najboljih drugoplasiranih ekipa igraće u baražu za preostala četiri mesta
* U slučaju istog broja bodova o plasmanu odlučuju sledeći faktori (ovim redosledom): gol-razlika, više postignutih golova, međusobni skor, gol-razlika u međusobnim duelima, broj postignutih golova u međusobnim duelima, broj postignutih golova u gostima u međusobnim duelima, a ako je sve to izjednačeno, igra se „majstorica“ na neutralnom terenu


Kada je u pitanju prvo kolo očekuje nas nekoliko veoma zanimljivih susreta. Iako nema izrazitog derbija, sudara dve fudbalske velesile, svakako da će dueli Švedska – Holandija, Švajcarska – Portugal, Norveška – Nemačka, Slovačka – Engleska i Hrvatska – Turskaprivući veliku pažnju. Ovde ne računamo naš duel protiv Iraca, koji će nas najviše interesovati.

Danas su je na programu prvih devet susreta u okviru grupa C, E i F. Dve udarne utakmice su gostovanje Engleza u Slovačkoj, gde je u prethodnim kvalifikacijama za EURO pala Španija, odnosno duel Norvežana i branioca svetske krune Nemaca u Oslu. Uzbuđenja očekujemo i na zvaničnom debiju Ljubiše Tumbakovića – Crna Gora ide Rumuniji – a Česima i Poljacima neće biti baš lagano protiv Severne Irske i Kazahstana. Poljska gostuje u Astani, tamo se niko nije naigrao, ako ništa drugo, ono zbog lošeg terena, i iz tog razloga kažemo da Levandovskom i drugovima neće biti lako, dok su Irci ostavili sasvim solidan utisak na EURU, tako da…

Evo svi parova prvog kola kvalifikacijama za SP u Rusiji

GRUPA A

utorak:
20.45 Belorusija – Francuska
20.45 Bugarska – Luksemburg
20.45 Švedska – Holandija

GRUPA B

utorak:
20.45 Andora – Letonija
20.45 Farska Ostrva – Mađarska
20.45 Švajcarska – Portugal

GRUPA C

nedelja:
18.00 San Marino – Azerbejdžan
20.45 Češka – Severna Irska
20.45 Norveška – Nemačka

GRUPA D

ponedeljak:
18.00 Gruzija – Austrija
20.45 Srbija – Republika Irska
20.45 Vels – Moldavija

GRUPA E

nedelja:
18.00 Danska – Jermenija
18.00 Kazahstan – Poljska
20.45 Rumunija – Crna Gora

GRUPA F

nedelja:
18.00 Litvanija – Slovenija
18.00 Slovačka – Engleska
20.45 Malta – Škotska

GRUPA G

ponedeljak:
20.45 Albanija – Makedonija
20.45 Izrael – Italija
20.45 Španija – Lihtenštajn

GRUPA H

utorak:
20.45 BiH – Estonija
20.45 Kipar – Belgija
20.45 Gibraltar – Grčka

GRUPA I

ponedeljak:
20.45 Hrvatska – Turska
20.45 Ukrajina – Island

(izvor: MozzartSport)